MTI

| 2021. 10. 14. – 16:00 | Izrael |
Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak. Fotó: Internet

Hirdetés

Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és 400 körülire csökkent a súlyos esetek száma - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével - írja az MTI.

Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak.

A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22 107 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban.

A súlyos esetek száma 403, közülük 168 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,75, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 75-nek adja át a vírust.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban az oltások ütemének csökkenésére hívta fel a figyelmet, ugyanis az adatok javulásával egyre kevesebben keresik fel az oltópontokat.

Lelassult az oltási kampány, és szerinte ha Izrael nem folytatja a tömeges oltásokat, és nem tartja magas szinten a lakosság védettségét,

akkor ötödször is járványhullám sújthatja az országot.

Tavaly december vége óta 6 195 018 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,62 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, másodszor is beoltottak számára. A kampány nyomán eddig 3 797 909-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,84 százalékát jelenti.

Csütörtökön már csak az ország 80 települése számított "pirosnak", vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" 22 hely, gyengén van jelen a koronavírus 77 "sárga" városban és faluban, és "zöld", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 176 izraeli település.

Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége "piros" volt.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7959-en haltak meg Izraelben. Augusztus elseje óta mintegy 1400-an, noha előzőleg, júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.