Kárpátinfo.net


| 2021. 10. 14. – 12:02 | Kárpátalja |
Az első helyen a benei Szarka Alex (felkészítő Holozsai Erzsébet) végzett. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Bár már tíz esztendeje nincs közöttünk, Szalai Borbála, gyermekversei révén továbbra is ott él nemzedékek szívében. A legismertebb kárpátaljai gyermekversköltő a múlt század ötvenes éveinek közepétől publikált, így már nagyszülőkorban vannak azok, akiket könnyű vidámságot, egyben derűs bölcsességet sugárzó versei gyerekkorukban először megérintettek.

Közel tíz esztendővel ezelőtt a beregvidéki könyvtárosok dicséretes módon úgy gondolták, hogy Szalai Borbála emlékét úgy őrizhetik tovább a leghívebben, ha szavalóversenyt rendeznek hagyatékából.

Lehet miből válogatni, hisz a költőnő – aki egyben tankönyvszerkesztő és műfordító is volt – hosszú pályafutása során tíz gyermekvers-kötettel ajándékozta meg a kárpátaljai fiatalokat. 

Idén a Csillagföldön jártam elnevezésű megmérettetésnek – amelyre harmincegy kisiskolás jött el – a szépen felújított benei kultúrház adott otthont.

A Beregszászi kistérség szinte valamennyi települése – Gáttól kezdve Jánosin, Nagybaktán, Tiszacsomán, Mezőgecsén, Mezővárin, Haláboron át egészen Csetfalváig, Orosziig – képviseltette magát. Öröm volt látni, hogy a gyerekek milyen lelkiismeretesen készültek fel az alkalomra, s azt is jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy élvezettel hallgatják azokat a társaikat, akik az átlagosnál kifejezőbben, élményszerűbben adják elő kedvenc verseiket. 

Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Holozsai Erzsébet könyvtáros köszöntötte, aki annak az örömének adott hangot, hogy e nagyszerű kezdeményezés ezúttal Benében kerül lebonyolításra. Mivel már nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Szalai Borbála nevével fémjelzett szavalóversenyt, jó okunk van abban bízni, hogy lesz még folytatás, fogalmazott Varga Éva, a Beregszászi kistérség könyvtárosainak irányítója.

A visszatérő versenyzők pedig azt bizonyítják, hogy a költőnő versei megérintették lelküket, azok életre szóló élményt jelentenek sokak számára. 

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja arra emlékeztetett, hogy a verstanulás és a versmondás az irodalmi nyelv elsajátításának egyik leghatékonyabb eszköze. A főkonzul dicsérte a kiállított gyermekvers-köteteket: ezek színes rajzai önmagukban is maradandó művészi élményt jelentenek. Okszana, Radik, a Beregszászi kistérség oktatási és művelődési osztályának helyettes vezetője az anyanyelvi kultúra megőrzésének fontosságáról szólt. 

Ezt követően léptek színpadra a versenyzők. Kiderült, hogy a választott versek közül néhány igencsak népszerű. Például az, amelyik a csacsiról, az árva nyúlgyerekről, a boszorkányokról vagy éppen a csillagokról szól. Felfigyelhettünk arra, hogy a költőnő olyan szavakat használ, amelyek, mostanra már kikerültek a közbeszédből. Ilyen például a kalamáris, a rokolya, ám ezek most ismét életre keltek.
Szalai Borbála Vendégségben a csillagoknál – egyébként a találkozón is elhangzott – versében arról ír, hogy szeretné egyszer csillagbojtárként járni égi vándorútját.

Reméljük, ezen a napon onnan fentről, botjára támaszkodva, örömmel nézett le a nevében összegyűlt gyerekseregre. 

A VIII. Szalai Borbála szavalóverseny győztesei: első helyen végzett a benei Szarka Alex (felkészítő Holozsai Erzsébet). Második lett a muzsalyi Szeles Veronika (Uszta Ilona) és a csetfalvai Molnár Bernadett (Tóth Natália). A harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki. Ezen a gáti Harsányi Evelin (Mihalko Mária) és a kígyósi Cseh Liliána (Máté Mária) osztozott. A zsűri különdíjjal jutalmazta a gecsei Vezsdel Csengét (felkésztője Vári Katalin) és a Haláborról érkezett Somi Gvendolint (Péter Katalin). 

Valamennyi versenyző a támogatóknak – KMKSZ, KárpátHáz Alapítvány, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszászi Kálvin Nyomda – köszönhetően ajándékban részesültek.

Kovács Elemér


Hirdetés

  • Szalai Borbála szavalóverseny nyolcadszor
  • Szalai Borbála szavalóverseny nyolcadszor
  • Szalai Borbála szavalóverseny nyolcadszor
  • Szalai Borbála szavalóverseny nyolcadszor

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.