Origo


India jövőre betiltaná az egyszer használatos műanyagok használatát, hogy ezzel is csökkentse az ország károsanyag-kibocsátását.

Nagy kérdés, hogy ezt az ázsiai óriás mennyire hatékonyan tudja majd megvalósítani, ráadásul vannak olyan elemzők, akik szerint ez csupán az első lépés lenne a környezeti lábnyom csökkentése érdekében - írja az Origo.

Az indiai központi kormány még augusztusban jelentette be, hogy 2022. július 1-jétől betiltja az országban a legtöbb egyszer használatos műanyag használatát.

A lépés része annak a folyamatnak, amely 2019-ben indult, amikor az indiai kormány hivatalosan elkötelezte magát az ország károsanyag-kibocsátásának csökkentése mellett – írja a CNBC.

Mindazonáltal a lapnak nyilatkozó elemzők úgy látják, noha az egyszer használatos műanyagok betiltása fontos lépés, bőven nem elégséges.

A kormánynak ugyanis olyan strukturális ügyeket is kezelnie kell, mint például a műanyagok alternatíváinak szabályozása, az újrahasznosítás fokozása, vagy a hulladék elkülönítésének menedzselése. 

A műanyaghasználat korlátozása azonban azért is fontos, mert egy olyan olcsó és könnyen előállítható anyagról van szó, melynek termelése robbanásszerűen megnőtt az elmúlt évszázadban. Az ENSZ számításai szerint pedig ez a trend még folytatódni is a fog a következő évtizedekben.

Számos olyan ország van azonban, amely igyekszik folyamatosan csökkenteni a műanyagtermelést és felhasználást, különösen az egyszer használatos termékek területén.

India viszont globálisan is jelentős szereplő.

Az ország teljes műanyaghulladékának csupán 60 százalékát gyűjtik össze (és hasznosítják újra), vagyis a fennmaradó 40 százalék (mintegy 10 376 tonna) szenneyző hulladékként jelenik meg  – mondja Anoop Srivastava, a Foundation for Campaign Against Plastic Pollution nevű nonprofit szervezet igazgatója.

Az országban egyébként jellemző, hogy úgynevezett független műanyaggyűjtők szedik össze a háztartásokból és a hulladéklerakókból a műanyagot, hogy aztán eladják azokat újrahasznosító központoknak. A szakértők külön kiemelték, hogy a műanyagok a vízszennyezéshez is jelentősen hozzájárulnak.

Noha számos vállalkozás már használ műanyagot helyettesítő anyagokat, komoly probléma, hogy Indiában nincs erre vonatkozó egységes irányelv" – tette hozzá Swati Singh Sambyal, független hulladékkezeléssel foglalkozó szakértő.

Sambyal szerint egyértelmű és világos szabályokra volna szükség ahhoz, hogy széles körben el lehessen terjeszteni az alternatívákat az országban.

Ugyancsak problémát jelent a szakértők szerint, hogy gyakran az újrahasznosított műanyagoknak leromlik a minősége.

Ez azt jelenti, hogy a magas minőségű műanyagokból az újrahasznosítás során alacsonyabb minőségű termékeket állítanak elő – mint amikor műanyagpalackokból ruházatokhoz szükséges poliészter lesz.

Az sem mellékes, hogy India egy hatalmas és nagyon árérzékeny piacnak számít, ahol a műanyagot helyettesítő nyersanyagok megfizethető ára is kulcsfontosságú tényező.

Márciusban egyébként az indiai vezetés közölte, hogy jó úton halad ahhoz, hogy képes legyen betartani a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. A kormány hozzátette, önkéntesen vállalták, hogy 2030-ra 33 százalékkal, a GDP 35 százalékra csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátásának gazdasági intenzitását.

Forrás