MTI

Megosztás


Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki orosz politikust támogató tüntetések résztvevőivel szemben - jelentette be vasárnap az amerikai külügyminiszter a Twitteren.

Antony Blinken úgy fogalmazott:

"Az Egyesült Államok elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni, két hete tartó szigorú fellépést az orosz hatóságok részéről. Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy engedje szabadon az alapvető emberi jogaik gyakorlása miatt őrizetbe vett embereket!"

Vasárnap Oroszország több nagyvárosában, így Moszkvában, Szentpéterváron és Vlagyivosztokban is Navalnij-párti - a hatóságok által nem engedélyezett - tüntetések kezdődtek, amelyeken eddig több mint ezer embert tartóztattak le.

 Alekszej Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint - megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.Forrás

MTI