HáziPatika.com

Megosztás


Nem csak esztétikai, de praktikussági szempontokat is tanácsos figyelembe venni, ha otthonunkba szobanövényt választunk. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a jellegzetes otthoni növények előnyeit és hátrányait!

Van, amelyik jobban tűri a szárazságok, míg a másiknak a napfényigénye magasabb - ha szobanövényt választunk, ne a kinézet legyen az egyetlen kritérium. Életmódunk, és lakásunk adottságai is kedvezhetnek bizonyos fajtáknak, vagy éppen élhetetlen körülményeket nyújtanak egy másiknak. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a legnépszerűbb szobanövényeket, ezekből válogattunk mi is néhányat - írja a Házipatika.com.

Kaktusz

A kaktuszból rengeteg fajtát találhatunk a boltokban, változatos igényekkel. Általánosságban azonban elmondható, hogy sok fényt, és nagyon kevés locsolást igényelnek, így jól érzi magát a melegebb, naposabb helyiségekben is. Locsolni csak ritkán kell, a sok folyadék még árthat is neki.

Páfrány

Sokan a fürdőszobába teszik a páfrányt, mert jól érzi magát a párás levegőjű helyiségekben, de emellett a fényt is szereti, így tanácsos az ablak közelébe helyezni. Az sem jó azért, ha sokáig tűző nap éri. Gyakori locsolást igényel, de nem állhat vízben, mert attól tönkremegy. Érdemes a cserepének aljába kavicsot, összetört cserépdarabokat, vagy granulátumot tenni, esetleg a cserepet ilyen rétegre állítani, hogy a fölösleges víz el tudjon folyni. A huzatra és a nagy melegre is érzékeny, előbbi miatt fűtőtest közelében sem a legmegfelelőbb tartani.

Gyompálma

Viszonylag könnyen elhelyezhető, mert a legtöbb helyen jól érzi magát, különösebben sok fényt sem igényel. Azt viszont rosszul tűri, ha folyamatosan vízben tartják, ezért mérsékelten öntözzük, a pangó vizet mindig öntsük le róla. Nagy ellenségei az atkák, permetezéssel védhetjük tőlük a növényt.

Zammia

Strapabíró növény, vastag húsú leveleiben és gyökereiben rengeteg vizet képes tárolni, úgyhogy jól tűri, ha néha elfelejtjük meglocsolni. Sárguló, elfonnyadó leveleit ollóval vágjuk le. Ez legtöbbször a természetes elöregedés velejárója, de a túllocsolásra is így reagál. A szobahőmérsékletet kedveli, a huzat kárt tehet benne. Nem nagyon kedveli, ha átültetik, úgyhogy csak akkor tegyünk ilyet, ha már végképp nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből.

Pletyka

A sok fényt szereti, ám viszonylag hamar elöregszik és felkopaszodik. Helyette inkább ajánlható a kicsit strapabíróbb szobai futóka (Syndapsus). Gondozásuk hasonló. Amikor felkopaszodnak, mindkét fajtát érdemes visszavágni, majd a levágott részt nagyjából 15 centis darabokra szeletelni: vízbe dugva ezek a levágott részek is gyökeret eresztenek. Növekedési időszakban bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényelnek. Szeretik a fényt, de a tűző naptól azért ezeket a növényeket is tartsuk távol.