MTI

Megosztás


Oroszországban az elmúlt napon 19 290 új esettel 3 738 690-re emelkedett az igazolt koronavírus fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legalacsonyabb adat november 11-e óta.

A napi növekmény 8,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző napinál, amikor 21 127 új esetet diagnosztizálták - írja az MTI.

A legtöbb új fertőzöttet - 29 935-öt - december 24-én mutatták ki Oroszországban.

A növekmény most 0,52 százalék, az új esetek 10,3 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 518 009, a halálos áldozatoké 456-tal 69 918-ra, a felépülteké pedig 19 003-mal 3 150 763-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 99,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 335 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 648 332 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul.

A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban.

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet.

Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) hétfőn bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont tudósainak

a világon elsőként sikerült lefotózniuk az új koronavírus brit változatát, 100 ezres nagyítású transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével.

A fénykép leírása szerint a vírusrészecske kerekded, valamelyest pleomorf (többféle alakban megjelenő), az átmérője körülbelül 140 nanométer, és a koronavírusra jellemző, körülbelül 20 nanométer hosszúságú, lombikalakú peplomerekkel (tüskékkel) rendelkezik.Forrás

MTI