Hirado.hu
Megosztás


Hatékony, megbízható és engedélyezett az orosz Szputnyik V vakcina, mellyel Szijjártó Péter mai sikeres tárgyalásait követően meg lehet kezdeni az oltást Magyarországon – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján.

1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a Hirado.

Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A szennyvízben mért vírus kópiaszámok is kedvező tendenciát mutatnak. Ezek a minták akár 10 nappal is előre jelzik, hogy várható-e újabb kiugrás a fertőzöttek számában az elkövetkező napokban. Csak Győrben, Pécsett és Szombathelyen az átlagosnál magasabb a vírus kópiaszáma – tette hozzá.

Folyamatosan figyelik a Nemzeti Népegészségügyi Központban a vírus mutációit. A szekvencia vizsgálatok is folyamatosak, hogy felleljék a különböző mutációkat, mivel a céljuk az, hogy a fejlesztés alatt álló magyar vakcina minden mutáció esetében hatásos legyen.

Jó hír az, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

jelentősebb mennyiségű orosz vakcinát tudott vásárolni.

„Miután engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és szakemberek helyszíni vizsgálaton is meggyőződtek arról, hogy a vakcina gyártási körülményei is kielégítőek, megfelelőek, hozzá tudunk jutni ehhez a hatékony, hatásos és megbízható vakcinához is” – mondta Müller Cecília.

Ez egy vektor vakcina, amely egy elölt vírust tartalmaz, ami már nem tud szaporodni. A szervezet azonban ezt felismeri és elkezd ellene immunválaszt kialakítani. Ezt az oltóanyagot is két alkalommal kell beadni, a két vakcina pedig nem egyezik meg – emelte ki.

A tiszti főorvos cáfolta azt az abszurd álhírt, hogy a vakcinát nem neki, hanem egy dublőrének adták volna be.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőri intézkedésekről tájékoztatott:

  • 181 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 387 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 12 908 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8 596 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.


Forrás