HáziPatika.com

Megosztás


Télen több időt töltünk a négy fal között, hajlamosabbak leszünk arra, hogy különféle vírusokat és fertőzéseket kapjunk el. De a hideg időjárás ezek mellett még számos módon van hatással a testünkre és annak működésére.

A hidegben az ajkaink hamarabb kiszáradnak, és ösztönösen többet nyalogatjuk a szánkat - csakhogy ez csak átmeneti enyhülést ad, és valójában csak még szárazabbak lesznek tőle az ajkak. A nyál gyorsan elpárolog, és sok olyan enzim van benne, amelyek túl durvák az ajak érzékeny bőrének. Akiknek érzékenyek a fogai, azok télen, a nagy hidegben gyakrabban tapasztalhatnak éles, szúró fogfájást. A Brightside cikkében megszólaló szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor tekerjünk sálat az állunk/szánk köré, hogy védjük ezt a területet a hidegtől - írja a Házipatika.com.

Gyorsabban fogyunk a hidegben, de vigyázzunk a bőrünkre

A hidegben a vércukorszintünk is megemelkedhet, mivel ilyenkor több stresszhormon termelődik. A hidegben sokaknál a vércukoremelkedés hatása úgy is jelentkezik, hogy kevésbé van kedvük kimozdulni, de ennek a késztetésnek jobb, ha nem engedünk, mert testmozgás hatására csökken a vércukorszint. Ha nincs kedvünk kimenni, akkor bent a lakásban, de mindenképp mozogjunk egy keveset.

A fogyókúrázóknak lehet jó hír, hogy a téli kültéri edzések segíthetnek hamarabb elérni a céljukat. A testünk ugyanis hőt termel, hogy alkalmazkodjon a hideghez, amihez extra energiára van szükség. A bőrük feszessége és fiatalsága miatt aggódóknak viszont nem árt tudni, hogy a téli időszakban a bőr sérülékenyebb, érzékenyebb és a ráncosodásra is hajlamosabb. Ennek az az oka, hogy a hidegebb hónapokban csökken a levegő páratartalma, amitől a bőr könnyebben kiszárad, ezért is kell ilyenkor extra figyelmet fordítani a hidratálásra, nemcsak az arcon, hanem az egész testünkön.

A szemeinkre is hathat a hideg, mégpedig azért, mert ilyenkor sokkal ritkábban hordunk napszemüveget, pedig az UV-sugárzás ilyenkor sem szűnik meg. Emellett télen a száraz levegő és a szél hatására sokkal könnyebben elpárolog a szemeket védő vékony könnyréteg, ami miatt a szem kiszárad, és sokkal érzékenyebbé válik. A kiszáradás egyébként az egész testet érintheti: télen ritkábban vagyunk szomjasak, és emiatt sokan kevesebb folyadékot visznek be, mint kellene, pedig a szervezet folyadékigénye ilyenkor sem csökken.