Kárpátinfo.net
Magyarország Beregszászi Konzulátusa tájékoztatja a fuvarozókat, hogy 2020. november 7-től életbe lépett az Ukrán Vámkódex módosítása, amely kötelezővé teszi az árufuvarozók számára az Általános Belépési Nyilatkozat benyújtását.

A jövőben

  • Ukrajna területére belépő minden áru vonatkozásában (tranzit esetében is)
  • a nyilatkozat benyújtásának közvetlenül a vámhatóság felé kell történnie a fuvarozó nevében vagy a képviselője, vagy ügynöke vagy a címzett által
  • a nyilatkozat benyújtását elektronikus úton kell teljesíteni, digitális aláírással hitelesítve
  • a nyilatkozatot ahhoz a vámhivatalhoz kell küldeni, ahol a szállítmány először lépi át Ukrajna határát (belépési vámhivatal)
  • a nyilatkozat benyújtását közúti árufuvarozás esetében legalább egy órával a határra való érkezés előtt kell teljesíteni

A nyilatkozatban kötelezően feltüntetendő adatok listája az Ukrán Pénzügyminisztérium 2020. augusztus 13-i keltű, 502. sz. rendeletében található ukrán nyelven.

Az IRU vizsgálata szerint a TIR-EPD alkalmazásban feltöltött adatok megfelelnek az ukrán vámhatóság által megkívánt adatközlés kritériumainak,

így elméletileg az adatszolgáltatási kötelezettségnek az alkalmazás használatával is meg lehetne felelni.

Ugyanakkor, mivel a benyújtás digitális aláíráshoz kötött, sajnos szükséges egy ukrán közreműködő (vámügynökség vagy a címzett) bevonása a benyújtás folyamatába.

Arról, hogy a TIR-EPD alkalmazásba feltöltött adatok közvetlenül a fuvarozó általi elküldésével is teljesíthető legyen a bejelentési kötelezettség, az IRU még egyeztet a helyi tagegyesületével és a vámhatósággal - közli a Beregszászi Konzulátus Facebook-oldalán a customs.gov.ua bejegyzésére hivatkozva.