HáziPatika.com

Megosztás


Pozitív és negatív hatással is van a testsúlyunkra az, ha a hidegben sportolunk - állapította meg egy friss tanulmány.

Az egyik legkedveltebb - és sajnos egyben a legtöbbször megszegett - újévi fogadalom az aktívabb életmód, az ünnepi falatozás után pedig sokan szeretnének mielőbb újra formába lendülni. A járvány miatt viszont az edzőtermek bezártak, így aki mozogni szeretne, annak a lakásában, vagy kint a szabadban kell sportolnia. Ez utóbbi előnyös is lehet, egy friss kutatás szerint ugyanis a hidegben több kalóriát égetünk el. Úgy tűnik azonban, ez a hatás nem tartós - írja a Házipatika.com.

Segíti a fogyást, ha hidegben sportolunk?

A Journal of Applied Physiology folyóiratban publikált kutatás a magas intenzitású intervall edzés (HIIT) hatásait vizsgálta alacsonyabb hőmérsékletben. Ezt az intenzív mozgásformát az egyik legjobb kalóriaégető gyakorlatként tartják számon, és kimutatták róla, hogy a mozgást követően is növeli a lipidoxidáció sebességét, vagyis a szervezet több "üzemanyagot" használ fel a regenerációhoz, és folytatja a zsírégetést. Ezt a hatást tovább fokozhatja az, hogy alacsony hőmérsékletben sportolunk, az új tanulmány ennek hatására fókuszált.

A vizsgálatban 11 közepesen túlsúlyos, 18 és 30 év közötti embernek kellett magas intenzitású intervall edzéseket végeznie átlagos (21 Celsius-fokos), illetve alacsony (0 Celsius-fokos) hőmérsékletű környezetben. Az edzés során tízszer egy percig kellett tekerniük egy kerékpáron olyan gyorsan, ahogy csak tudtak, a sorozatok között pedig másfél perc közepes intenzitású tekeréssel "pihenhettek". A lipidoxidáció mértékét edzés közben és azt követően is mérték. A résztvevőket az edzések utáni reggeleken kalóriadús reggelikkel kárpótolták, amelyekkel azanyagcseremértékét vizsgálhatták. Vérmintákat is vettek tőlük, hogy megvizsgáljuk a vérünkben található metabolitok változását.

Az elemzések szerint 113 százalékkal növelte a lipidoxidáció mértékét az, ha a kerékpározás hidegben történt, több kalóriát égettek tehát a fagypont környékén, mint szobahőmérsékleten. Viszont a kutatók szerint a lipid sűrűség, a plazma inzulin és a triglicerid koncentráció nem változott sokat a meleg és a hideg körülmények között. Sőt, a másnap reggeli lipid- és glikémiás válaszok kissé kedvezőtlenebbek is voltak úgy, ha előtte hideg környezetben sportolt a vizsgált személy. A hideg edzést közvetlenül követő pozitív hatását így ellensúlyozhatja az órákkal később mért, kevésbé kedvező metabolikus válasz.

Persze a kutatók hangsúlyozzák, hogy a kis esetszám miatt nem lehet általános következtetéseket levonni. A hideg testmozgásra gyakorolt hatásait ezért szerintük érdemes tovább vizsgálni.