Kárpátinfo.net
Makszim Sztepanov, Ukrajna egészségügyi minisztere meggondolta magát, és nem hosszabbítják meg január 24-e után a karantént, helyette adaptív karantént vezetnek be. 

Épp előző este Sztepanov azt mondta, hogy Ukrajna vezető epidemiológusaival együtt számos okból kitart amellett, hogy a jelenlegi körülmények között január 24-e után meghosszabbítják a lezárást - írja a Korrespondent.net hírportál.

"Országunkban jelenleg a karantén február 28-ig tart,

a január 8-24-e között pedig megerősített korlátozások vannak érvényben. Január 25-től kezdődően más korlátozásokkal folytatódik a karantén. Adaptív karantént vezetünk be" - mondta az egészségügyi miniszter.

Ugyanakkor biztosított, hogy a január 24-e előtti korlátozások nem törlődnek. 

"Még gondolatunk sincs arról, hogy ebben az üzemmódban, amely január 24-ig érvényes, hosszabbítsuk a karantént. Logikusnak kell lennie és meg kell felelnie az epidemiológiai törvényeknek" - mondta Sztepanov. 

Ugyanakkor a miniszter megjegyezte, hogy a lezárás újra felhasználható, ha a szuperkritikus lesz a helyzet.

"Ha a koronavírus előfordulási gyakorisága élesen növekszik, akkor ismét szigorú karantént vezethetünk be. Ha a mennyiséget vesszük, akkor ez körülbelül 30 ezer betegnél lehetséges" - tette hozzá a tárcavezető. 

Sztepanov emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi lezárás az újévi és a karácsonyi ünnepek utáni kapcsolatok számának csökkentésére szolgál.