Kárpátinfo.net


Megosztás


Ukrajnában a vállalkozásokat támogató kormányzati programoknak köszönhetően csaknem 550 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Emellett az állami támogatásnak köszönhetően tavaly több mint 600 ezer ukránt foglalkoztattak.

Erről  Facebook-oldalán Denisz Smihal, az ukrán Miniszteri Kabinet vezetője írt – tudatja a Korrespondent.net hírportál.

„Ebben kulcsszerepet játszott a részleges munkanélküliségi program, amelynek keretében az üzleti vállalkozások állami támogatása meghaladta a 3 milliárd hrivnyát” - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette azt is, hogy tavaly decemberben az állami költségvetés 32 milliárd hrivnyával többet kapott,

mint 2019 azonos hónapjában.  

"Általánosságban elmondható, hogy az év állami költségvetését 101,5%-kal teljesítették" - mondta Smihal.

A kormányfő beszámolt a megfizethető hitelprogramról is.

Elmondása szerint a program munkájának mindössze négy hónapja alatt (2020. június) több mint félmilliárd hrivnya értékben adtak kölcsön.

„Ezután a program keretében frissítettük a szabályokat és az eszközöket. Július óta (6 hónap alatt) pedig elérhető hiteleket adtak ki több mint 16 milliárd hrivnya összegre. Ez fantasztikus eredmény egy válságos évben. És ez valódi segítséget jelent az üzleti vállalkozások ezrei számára az egész országban” - tette hozzá Smihal.

Ezenkívül azt is bejelentette, hogy 2021. január 1-jétől Ukrajnában a minimálbér hatezer hrivnya.

A miniszterelnök szerint hazánk történetében a minimálbér először haladta meg a 200 dollárt.

„A 2021-es gazdasági és a munka termelékenységének növekedésének köszönhetően a kormány azt jósolja, hogy a reális átlagbér körülbelül 13%-kal nő” - összegezte Denisz Smihal.