MTIHollandiában ismét emelkedik a koronavírusos fertőzöttek napi száma, szigorúbb korlátozások várhatók a karácsonyi ünnepek előtt - jelentette be Mark Rutte kormányfő keddi esti sajtótájékoztatóján.

Mivel az azonosított fertőzöttek mellett a kórházi kezelésre és intenzív ápolásra szorulók aránya is nőtt múlt héten ismét,

a miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a háztartások háromnál több vendéget fogadjanak az ünnepek alatt - írja az MTI.

Mint mondta, a lakosságnak meg kell hoznia azt az áldozatot, hogy lemond a tágabb családi körben tartandó ünneplésről, a fertőzés terjedésének lassítása érdekében.

Rutte továbbá otthon maradásra buzdította az embereket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsonyi bevásárlást egyedül végezzék, ügyelve a higiéniai szabályok betartására.

Hugo de Jonge, a holland kormány egészségügyi minisztere azzal biztatta a lakosságot, hogy amennyiben betartják az előírásokat, január közepétől némi lazítás várható, szóba jöhet például a vendéglátóipari egységek "óvatos újranyitása".

Közölte azt is, hogy a kormány az enyhítések elrendelése előtt a legnagyobb szigorral ellenőrzött helyi hatásvizsgálatokat fog végezni.

Kedden a holland közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának aggasztó, az előző heti adatokhoz képest 27 százalékos növekedéséről számolt be.

A vírus egyre több idősotthonban terjed. A halálos áldozatok száma viszont csökkent, a múlt héten 338 ember lett a járvány áldozata az előző heti 400 után.

A Covid-19 betegségben elhalálozottak száma már tízezer felé közelít.

Az országot október közepe óta részlegesen lezárva tartják, a vendéglátóipari egységek bezárása és a társadalmi összejövetelek korlátozása némiképp lassította a vírus terjedését, ám a csökkenés üteme az utóbbi két hétben megtorpant.

Forrás

MTI