Kárpátinfo hetilap
Történelmünk megismerése fontos feladat, hiszen így kaphatunk teljesebb képet a ma emberéről, magunkról is. A régi korok felfedezésében – a régészeti kutatások mellett – nagy segítségünkre lehetnek a levéltárak dokumentumanyagai is.

Ezek a – sokszor rossz állapotban lévő – dokumentumok igazi kincseket rejthetnek. A szakadozott, tönkrement papírosok helyreállítása pedig egy jól képzett restaurátor feladata. Ilyen restaurátor Varga-Orosz Katalin is, aki a Kárpátaljai Állami Levéltár beregszászi osztályán dolgozik. Műhelyébe belépve olyan érzés fog el, mintha csak megállna az idő. Nincs makacs vírus, mely rettegésben tartja a világot, csupán a többszázéves iratok, melyek múltunk kézzelfogható bizonyítékai.

– A beregszászi járási Makkosjánosiban születtem, ott is végeztem az iskoláimat. Ezt követően felvételiztem a Munkácsi Tanítóképző Főiskolára – kezdi a beszélgetésünket. – A felvételim sajnos nem sikerült, így jelentkeztem az Ungvári 5. Számú Szakközépiskolába, műszaki rajz szakra. A tanulmányaim befejezését követően Beregszászban egy tervező irodában kaptam állást. Majd a beregszászi Finommechanikai Műszergyárban dolgoztam.

– Mi vezette a műszaki pálya irányába?

– A korai terveim között ez a szakma nem szerepelt – mondja beszélgető partnerem. – Fiatal koromban úgy gondoltam, hogy óvónő szeretnék lenni, de ez sajnos nem valósulhatott meg. Majd arról álmodtam, hogy színésznő leszek. Emellett a történelmet is nagyon szerettem, és régész is szerettem volna lenni. Gyerekként az ember sok mindent tervez, ami talán nem is valósul meg. Mikor pályát kellett választani, úgy gondoltam, hogy megpróbálom ezt az irányt, ezért is jelentkeztem Ungvárra. Majd, amikor munkát kaptam, meg is szerettem a műszaki ágazatot.   

– Álmai egy része mégis valóra válhatott…

– Kisgyerekként mindig felvettem édesanyám ruháit, és azokban játszottam, elképzeltem, hogy színésznő vagyok – emlékszik vissza. – 1985-ben lehetőségem is nyílt jelentkezni a színészi pályára, akkoriban Schober Ottó vezette a népszínházat. Csodálatos éveket töltöttem ott később is. 2018-ig voltak fellépéseink, olyan darabokban szerepeltem, mint Örkény Tótékja, Szigligeti Ede Csikósa, vagy Zilahy Lajos Süt a napja.

– Hogyan lett mégis restaurátor?

– A műszergyár a rendszerváltás időszakában megszűnt, sokan másokkal én is elvesztettem a munkámat. Az évek alatt otthon nevelgettem a gyermekeimet, valamint a színészi pályának hódoltam. 2014-ben kaptam egy ajánlatot a levéltártól, hogy nem szeretnék-e itt dolgozni. Erre én boldogan mondtam igent, hiszen, mint mondtam, a történelem is kedves a szívemnek. 2017-től végzek restaurátori munkát, amelyet nagyon szeretek.

– Milyen feladatai vannak?

– Ez egy nagyon összetett munka, sok odafigyelést és tanulást igényel. Budapest Főváros Levéltárának segítségével tudtuk korszerűen berendezni a restauráló műhelyt, különböző oktatóanyagokat kaptunk tőlük, amelyekből megtanulhattam, hogyan kell megjavítani egy-egy iratot. Nagyon vigyázni kell ezekre a dokumentumokra, hogy ne rongáljuk még tovább. Az én feladatom, hogy amennyire lehet, helyreállítsam, konzerváljam az iratokat. Első lépésként letisztítom az iratot, felmérem az állapotát, majd speciális átlátszó szalaggal ragasztom meg, vigyázva arra, hogy a rajta lévő szöveget ne takarjam.

– Milyen érzései vannak, amikor kézbe vesz egy-egy ilyen dokumentumot?

– Többszázéves dokumentumaink vannak, amelyek fennmaradtak az utókor számára. Olyan is akad, amelyen Mátyás király aláírása található. Ezeket kézbe venni maga a csoda – meséli csillogó szemekkel.

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Nagyon szeretek olvasni, főként történelmi témájú könyveket. Ken Follett történelmi kalandregényeinek nem tudok ellenállni, Szabó Magda művei pedig örök kedvenceknek számítanak. Emellett a kertészkedés sem áll távol tőlem, a virágok gondozása mindig feltölt energiával.

– További tervek…

– Szeretném a restaurátori munkámat tovább folytatni, minél több régi iratot helyreállítani, hogy azokat még sokan a kezükbe tudják venni. Emellett pedig a családomra koncentrálok, ők a legfontosabbak számomra.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita