MTI

Megosztás


Meghalt 108, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2971 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A kormányzati portálon azt írták: 322 514-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma - írja az MTI.

Az elhunytaké 9537-re emelkedett, a gyógyultak száma 150 102.

Az aktív fertőzöttek száma 162 875. Kórházban 5856 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 17 704-en vannak, a mintavételek száma 2 657 119-re nőtt.

Kiemelték, hogy a járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének védelméért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra.

Eddig 80 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcinát szállítottak az országba,

amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

A szerdán érkezett vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki - tették hozzá. Közölték: 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra továbbiak is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Azt írták: a védőoltásra eddig csaknem 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat - idézték fel.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme - írták, az idősektől azt kérve: fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, a katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megrendezni. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

Magán- és családi rendezvényeken - például születésnapon - legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt.

Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Az óvodai és iskolai dolgozók csütörtök este 8 óráig foglalhatnak online időpontot az iskolakezdés előtti gyorstesztelésekre, amelyeknek célja, hogy biztosítsák az intézmények zavarlatan működését. Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án és 3-án 7-19 óra között.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és több kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

"Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon" - írták.

A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (61 752) és Pest megyében (40 421) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 730), Hajdú-Bihar (18 490) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (18 327). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6294).Forrás

MTI