Origo


Egy új, az eddiginél legalább 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-mutációt észleltek az Egyesült Királyságban.

Az új fertőzést - amely valamikor az ősz elején bukkant fel először - egyelőre nem sikerült ellenőrzés alá vonni, vagyis a tudósok is keveset tudnak róla.

Egyre több ország próbál meg azonban védekezni a fertőzés ellen:

többek között Olaszország, Németország, Franciaország és Írország sem fogad utasszállító gépeket az Egyesült Királyságból. Londonban és környékén vasárnaptól jelentős szigorítások léptek hatályba - írja az Origo.

A BBC hétfő reggeli összefoglalója szerint az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban.

Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel.

A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció rendkívül gyorsan terjed, legalább 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddigi ismert törzs, viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Úgy sejtik, hogy a már engedélyezett és fejlesztés alatt álló koronavírus elleni védőoltások a mutálódott vírus ellen is hatásosak lehetnek.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, eddig nem sikerült ellenőrzésük alá vonni az új, fertőzőképesebb vírust, ezért Londonban és a környező országrészekben azonnali hatállyal jelentős szigorítások  léptek életbe.

Az eddigi háromfokozatú járványkészültségi szintet még eggyel, egy negyedik szinttel is megemelték - közölte Boris Johnson miniszterelnök.

A mutáció elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában terjed. Erre a világ több országában is az Egyesült Királyságból érkező utasszállító gépek kizárásával reagáltak. Már nem engedi leszállni repülőterein a brit gépeket Hollandia és Belgium, valamint Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Kanada, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador sem.

A csatorna-alagúton a vonatközlekedés is leállt, illetve leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében.

Az Európai Tanács várhatóan hétfő délelőtt ül össze, hogy megvitassák az új koronavírus-mutációval kapcsolatos lépéseket, és hamarosan döntés várható az Európai Gyógyszerügynökségtől is, amelyben jóváhagyhatják a Pfizer-BioNTech-vakcinát.

Ezt az oltóanyagot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban már használják. A leginkább veszélyeztetett csoportokat kezdték el vele beoltani.

Forrás