Kárpátinfo hetilap
Kárpátalján soha nem volt könnyű a megélhetés, a mostani koronavírus-helyzet viszont még inkább megnehezíti azt. Egyre több a rászoruló, az egyedülálló idős, beteg ember. Ez ugyan nem újkeletű, hisz a külföldi munkavállalási lehetőséget kihasználva a fiatalok, a középkorúak nagy része már korábban elment más országba keresni a boldogulást. Viszont közülük sokan most nem tudtak visszamenni, többeknek a munkahelye is megszűnt. Vagy éppen külföldön, és a karantén miatt ritkán jönnek haza, hogy segítsék itthon maradt idős, beteg szeretteiket. Örvendetes, hogy vannak olyan szociális és karitatív szervezetek, melyek odafigyelnek rájuk, s lehetőségükhöz mérten igyekeznek segíteni a nehéz körülmények közé kerülteket. Közéjük tartozik a Beregszászi Szent Anna Karitász, ahová advent időszakában látogattunk el.

A Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházba belépve karácsonyt idéző illatok fogadnak. Egy hosszú asztal körül asszonykezek szorgoskodnak: mézeskalácsot készítenek. Szeretettel, szeretetből.

– Az adventi időszakban, karácsonykor mindenkinek jólesik a figyelmesség, bármilyen csekély is az – kezdi beszélgetésünket Harapkó Marianna, aki augusztus óta vezeti a Szent Anna Karitászt. – Mi az önkéntes asszonyainkkal mézeskalácsot készítünk, hogy azzal szerezzünk örömet sokaknak. Ebbe belesütjük szívünk szeretetét is. Egyébként úgy tervezzük, hogy a jövőben a mézeskalács-akciónkat nem csupán decemberre időzítenénk. Úgy vélem, hogy azzal gazdagíthatnánk az esperesi kerület templombúcsúit is, a bevétellel pedig támogatnánk a karitatív munkát.

– Mióta működik a Szent Anna Karitász?

– Ez egy viszonylag fiatal szervezet, 2011-ben alakult Michels Antal atya kezdeményezésére, aki abban az évben került Beregszászba.

– Milyen tevékenységet végeznek?

– Mint minden karitatív szervezet, mi is a legrászorultabbakat próbáljuk megkeresni és lehetőség szerint támogatni őket. Igyekszünk segíteni a tűzifa beszerzésében, rezsi- vagy gyógyszertámogatást nyújtunk, illetve segélycsomagot juttatunk el számukra, rendszeresen látogatjuk az egyedülálló, nehéz sorban élő betegeket. Odafigyelünk rájuk, körülményeikre.

Van, ahová önkénteseink takarítani mennek el, vagy éppen tűzifát hasogatni/behordani, udvart rendbe tenni. Nemrég egyik idős gondozottunkat segítettünk öregek otthonában elhelyezni, mert ezt kívánták meg a körülményei…

– Úgy tudom, ingyenes orvosi konzultációra is lehetőség nyílik önöknél.

– Hála Istennek, vannak önzetlen, segítőkész emberek. Prof. dr. Szircsák Erzsébet gasztroenterológus Ungvárról havi rendszerességgel utazik le hozzánk, s tart konzultációt. Vérnyomás- és vércukorszint-mérésre egyébként bármikor lehetőség van nálunk.

És próbálunk pályázati úton némi anyagi segítséget is nyújtani komoly betegségek, műtétek esetén. A pályázatokat Bródi Katalin munkatársam fogadja, s azokat a Munkácsi Szent Márton Karitász orvoscsoportja bírálja el.

– És immáron ingyenkonyhát is üzemeltetnek…

– Régi vágya volt ez az egyházközségnek s a Karitász vezetőségének. Hála Istennek, néhány éve sikerült is beindítani. Jelenleg hetente háromszor főzünk s juttatunk el – általában két napra elegendő – meleg ételt 37 embernek, a kapacitásunk maximum 50 fő ellátását engedi meg. Szakácsnőnk, Medve Ibolya az önkéntes segítőkkel igencsak változatos menüvel kedveskedik, amibe rendszeresen belefér például az amúgy elég munkaigényes fánk, bukta elkészítése is.

Idős gondozottjainknak igencsak jólesik ez az odafigyelés. Idén egyébként olyan igénnyel is fordultak hozzánk, hogy nehéz sorba került családok gyermekinek iskolai étkeztetéséhez járuljunk hozzá. Decemberben három gyermeknek tudtuk befizetni az ebédjét, de igény többre lenne. A kereteink viszont szűkösek.

– Egy karitatív szervezet akkor tud segíteni, ha maga is ehhez támogatást kap. A Szent Anna Karitász milyen forrásokból tud működni?

– Igyekszünk pályázati forrásokat találni, ám elsősorban az egyházközség segíti a karitász működését, illetve az egyházmegyei Szent Márton Karitász. Örvendetes, hogy szép számmal érkeznek egyéni anyagi felajánlások, de segítenek konyhai alapanyagokkal, konzervekkel is. A templomban ki van téve egy Szent Antal persely, amelybe a karitász munkájának támogatására szánt összeget helyezhetik el a hívek. Sajnos a karanténhelyzet miatt ez a forrás kiapadt.

Az egyházközség évente Erzsébet-napi jótékonysági bált szervez, s annak bevételével segítik a munkánkat. Általában ebből állítottuk össze a Szent Anna Karitász által támogatott rászorulók számára a karácsonyi csomagokat. Idén sajnos ezt az eseményt sem lehetett megtartani, viszont nagyon kreatívan online Jótékonysági Szent Erzsébet Árverést kezdeményeztek, melyhez igen sok jószándékú ember csatlakozott – huszonegy felajánló kínált fel licitálásra összesen 67 értéktárgyat vagy szolgáltatást –, s az árverésen 16 ezer hrivnya gyűlt össze a karitász számára. Ezúttal is köszönjük minden jószándékú ember segítségét, s áldott karácsonyt kívánunk támogatóknak, támogatottaknak egyaránt.

Kovács Erzsébet