MTITámogatta a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának gyorsított, szükséghelyzeti engedélyezését csütörtökön az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) szakértői tanácsadó testülete.

Ez lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek,

miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának alkalmazását - írja az MTI.

Az FDA szakértői testületében húszan szavaztak igennel, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással fogadva el a javaslatot, hogy a felügyelet engedélyezze a mRNA-1273 jelzésű vakcina alkalmazását.

Az FDA vezetője, Stephen Hahn ennek alapján várhatóan hamarosan kiadja az engedélyt a Moderna készítményére, amelynek országos forgalmazása amerikai médiajelentések szerint akár a jövő hétfőn megkezdődhet.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának engedélyét múlt pénteken adta ki az FDA,

egy nappal a szakértői testület támogató állásfoglalása után.

A gyógyszerfelügyelet ugyanakkor most csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy módosítani fogja a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazására vonatkozó ajánlásait, miután Alaszkában két beoltott személynél súlyos allergiás reakciók léptek fel, s egyiküket emiatt kórházba kellett szállítani.

"Az illető megfelelő orvosi beavatkozásban részesült, és szerencsére már gyógyulóban van" – mondta Doran Fink, az FDA oltóanyag-részlegének helyettes vezetője a szakértői testület ülésén.

A tömeges oltókampány hétfőn kezdődhetett meg a koronavírus-világjárvány által leginkább sújtott Egyesült Államokban, olyan helyzetben, amikor a járvány halálos áldozatainak száma túllépte már a 300 ezret, és az újonnan azonosított fertőzöttek, a betegségben elhunytak, és a kórházba kerülők száma is egyre újabb rekordokat dönt.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legutóbbi összesítése szerint

szerdán 247 403 fertőzöttet és 3656 halálos áldozatot regisztráltak az országban.

Az előző rekord értéket - 233 133 új esetet és 3306 halálos áldozatot - öt nappal korábban jelentették.

Forrás

MTI