Kárpátinfo hetilap
A járványhelyzet jelen pillanatban még nem teszi lehetővé, hogy ünnepélyes keretek között nyissunk, mégis szeretnénk akár kisebb csoportokban közösségi élményeket nyújtani. Boldogság látni emberi arcokat – még akkor is, ha azok maszk mögött vannak –, boldogság emberi hangot, zenét hallani, hangzott el a Munkácsy Mihály Magyar Ház tetőtéri termében, ahol a nyitásváró program keretében képzőművészeti kiállítást rendeztek. A közönség tíz kárpátaljai művész grafikáiban, festményeiben, fából készült alkotásaiban gyönyörködhetett. Az előzményekről most csak annyit, hogy a magyar kormány anyagi támogatásával néhány évvel ezelőtt Munkács központjában sikerült megvásárolni egy többszintes impozáns épületet.

Az épület felújítása gőzerővel halad, mostanra elkészült a legfelső szint. A Munkácsy Mihály Magyar Ház működtetői célul tűzték ki, hogy az intézmény rövid időn belül a Latorca-parti város egyik jelentős kulturális központjává váljon.

A kiállítás megnyitóján Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai Kultúrkaraván programfelelőse köszöntötte a meghívott vendégeket, hangsúlyozva, hogy ha apró lépésenként is, de mihamarabb élővé kívánják tenni ezt a házat. Tarpai József, a Zahid Finance Group igazgatója, az intézmény fenntartója és működtetője megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a város és a környéke valamennyi polgárának – nemzetiségtől függetlenül – kívánnak színvonalas kulturális programokat szervezni, s az a törekvésük, hogy itt maximálisan otthon érezze magát mindenki. A mostani kiállítás nézőinek pedig azt kívánta, hogy töltődjenek fel az itt szerzett sok pozitív élménnyel. Legyen ez a szellemi muníció az elkövetkező napokra, hetekre.

Magyarország nemzeti kormánya ismét bebizonyította, hogy támogatja a külhoni magyarokat kultúrájuk, identitásuk megőrzésében, s abban, hogy építő jellegű, kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen nyugvó kapcsolatokat alakítsanak ki a velük együtt élő többségi nemzet tagjaival, mondta beszédében Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, aki annak a reményének adott hangot, hogy a hamarosan beköszöntő 2021-es esztendőben életünk ritmusát már nem a koronavírus és a járvány megfékezésére hozott intézkedések fogják meghatározni. Kopriva Attila, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke elmondta, hogy az itt kiállító művészek több társaságnak, egyesületnek, alapítványnak a tagjai. S az az érdekes helyzet, hogy munkáikat így együtt még sohasem láthatta a közönség. De jöhettek bárhonnan is, valamennyien tisztában vannak azzal, hogy a művészet legfontosabb célja, hogy értéket teremtsen, értéket közvetítsen. Az elnök külön is felhívta a figyelmet a kiállító művészek egyéni stílusára, világlátására.

Majnek Antal római katolikus püspök rövid áhítatában arra emlékeztetett, hogy az Úristen örömében teremtette a világot, és maga képmására az embert. Az ember az elmúlt évezredek folyamán, meglehet az őt ért sok fájdalom és megpróbáltatás miatt, sokat rombolt Isten gyönyörű világán. Most, karácsony előestéjén imádkozzunk azért, hogy a közeljövő hozza el a reményt, s hogy a Jóisten szép országa már itt a földön megvalósuljon.

A kiállításon virtuóz játékokkal nagyszerű hangulatot teremtettek a Dobos Szerhij vezette Yes együttes tagjai.

Kovács Elemér

 

Galéria

Képzőművészeti kiállítás a Munkácsy Mihály Magyar Házban
Képzőművészeti kiállítás a Munkácsy Mihály Magyar Házban