Kárpátinfo hetilap
A Beregszász főterén álló adventi koszorún meggyújtották a harmadik gyertyát, mely örömláng hordozójaként él a köztudatban. S azt üzeni, hogy örüljetek szüntelenül az Úrban, aki egyre közeleg. Az öröm eltölti szívünket, s nem csupán az Istennel való kapcsolatunkat rendezzük, tesszük szorosabbá, hanem az embertársainkhoz való viszonyunkat is felülvizsgáljuk, igyekszünk azt megjavítani, bűnbánatot gyakorlunk. A gyertya meggyújtása után a történelmi egyházak képviselői áldást kértek a közös alkalomra, a város valamennyi lakójának életére.

Advent idején nemcsak valamire – természetes módon a karácsony eljövetelére –, hanem valakire is várunk, mondta a gyertyagyújtást követő rögtönzött sajtótájékoztatón Szabó Viktor görögkatolikus parókus.
Várjuk, hogy megszülessen Jézus Krisztus.

Az ünnep pedig akkor válik teljessé, ha őt befogadjuk a szívünkbe, családunkba, egész életünkbe.

Molnár János római katolikus plébános arra emlékeztetett, hogy az öröm szó hallatán önkéntelenül is a hétköznapi örömeink jutnak eszünkbe, amikor sikeresen elvégeztünk egy feladatot, gyerekünk sikeresen leérettségizett, felvételizett, az egyik barátunk, szomszédunk vagy ismerősünk felgyógyult a betegségéből. Természetesen fontosak ezek az örömök is, annál is inkább, mivel Isten saját képmására teremtett bennünket.

Ám az adventi koszorú harmadik gyertyája más örömet közvetít. Arról szól, hogy

a Mindenható gyermekei vagyunk mindannyian, és csak a vele való közösségben tud kiteljesedni az életünk.

Az adventi időszak a várakozás mellett a bizalomról is szól, fogalmazott Cserniga Gyula, a beregszászi református gyülekezet beosztott lelkésze. Arról, hogy közelebb kerülünk a Megváltóhoz, hogy ő szól hozzám, szól mindannyiunkhoz, hogy felkészüljünk az Istennel való találkozásra.

A Szentírás pedig arra figyelmeztet, hogy eljött az idő, készítsük az Istenhez vezető egyenes utat.

Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora annak a véleményének adott hangot, hogy

a mostani, a szokásosnál jóval csendesebb adventi készülődésben talán jobban el tudunk mélyülni, szembenézni önmagunkkal, hibáinkkal és erényeinkkel, mint akkor, amikor számos zajos esemény színesíti a várakozás időszakát.

Az ilyen meghitt együttlétek, mint a mostani gyertyagyújtás, további erőt adnak azoknak a problémáknak a leküzdéséhez, amelyekkel a jövőben nekünk magunknak és az itteni magyar közösségnek szembe kell néznie.

Valljuk meg őszintén: a lassan mögöttünk hagyott 2020-as esztendőben kevés örömben volt része a kárpátaljai magyarságnak, emlékeztetett rá Darcsi Karolina, a Beregszászi Tanács KMKSZ frakciójának a vezetője.

A korábbi vasárnapokon meggyújtottuk a hit és a remény gyertyáját, jelezve, hogy az itteni magyar nemzetrész tagjai bíznak a Megváltóban, a

ki hamarosan elhozza számunkra a békét és a teljes egyetértést a többségi nemzet tagjaival.

Eszenyi Gábor

Galéria

Beregszászban meggyújtották az adventi koszorún a harmadik gyertyát
Beregszászban meggyújtották az adventi koszorún a harmadik gyertyát