Kárpátinfo hetilap
A koronavírus-járvány sokakat megvisel, de leginkább az egészségügyi dolgozókat teszi próbára. Már a pandémia első hullámában nagyon sok országban az esti órákban az emberek kiálltak az ablakba, az erkélyre, és megtapsolták azokat, akik minden erejükkel – saját egészségük kockáztatásával – azon fáradoznak, hogy meggyógyítsák a betegeket, enyhítsenek fájdalmukon. Kárpátalján ilyen akcióról nem hallottam, viszont arról igen, hogy gyülekezetek, kisebb-nagyobb közösségek imádkoznak értük. A Beregszászi Szent Anna Karitász pedig az elmúlt héten kedves ajándékkal lepte meg a kórház járványosztályának dolgozóit.  

– Honnan jött az ötlet?

– Környezetemben egyre többen betegednek meg, sokan szorulnak kórházi kezelésre is, és tőlük hallottam, milyen önfeláldozó és megfeszített munkát végeznek orvosaink, ápolóink – mondja Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász vezetője. – Így, advent idején, úgy éreztem, hogy egy kis ajándékkal köszönetet kell nekik mondanunk ezért. Önkénteseinkkel ez idő tájt mézeskalácsokat készítünk, hogy azzal ajándékozzuk meg egymást, a minket támogatókat, az általunk támogatott rászorulókat, a hozzánk betérőket. Ezúttal a járványosztály 35 dolgozója számára is készítettünk mézeskalács angyalkát – angyalokat az angyaloknak –, amit egy csekély ajándékkal együtt néhányan személyesen adtunk át.

– A figyelmesség mindenkinek jólesik.

– Mi is azt tapasztaltuk, hogy valamennyien meghatódtak, amikor kis csapatunk felsorakozott, mindenki kezében egy angyalkát tartott, és elénekeltük az Áldjon meg tégedet az Úr és az Éljen soká énekeket. Molnár János atya pedig megható szavakkal mondott köszönetet az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért. Úgy érzem, ezzel is erőt vittünk nekik, hisz fontos, hogy tartsuk a lelket azokban, akik a frontvonalban tevékenykednek. A családom is átesett a betegségen, és hálás vagyok, hogy nem kellett kórházi kezelést igénybe venni. Naponta imádkozunk a betegek gyógyulásáért, azokért az egészségügyi dolgozókért is, akik más kórházakban, illetve családorvosként gyógyítják betegeiket. Meg azért is imádkozunk, hogy legyen végre vége ennek a járványnak, hogy újra félelem nélkül élhessünk, hogy újra közösségben lehessünk, hogy boldogan ölelhessük meg egymást.

– Úgy legyen, és legyen reményteli adventünk!

Kovács Erzsébet