Kárpátinfo.net
Az öltözködés régóta fontos önkifejezési eszköznek számít. Persze nem mindig volt ekkora szabadságunk bemutatni az önmagunkról alkotott képünket, és minden időben más eszközök álltak ehhez rendelkezésre.

Viszont az alapvető emberi vágy, hogy megmutassuk másoknak, kik vagyunk, végig jelen volt az idők során. A 19. század végén kevesen hitték volna, hogy a nők valaha is kibújnak a fűzőből, vagy hogy egy napon miniruhát fognak hordani.

Divatirányzatok jönnek, mennek, és mi megpróbáljuk követni azokat. Ebben nagy segítségünkre vannak a különböző ruhaboltok vezetői. Széles kínálataikból megtalálhatjuk mindazt, ami a stílusunknak leginkább megfelel. Ilyen ruhabolt a Kaszonyban található KZ Shop nevű üzlet is, mely széles választékkal várja vásárlóit. Vezetőjével, Bojtos Nyorba Klaudiával beszélgettünk sikerekről, nehézségekről.

– Milyen ötlet indította útjára vállalkozását?

– A férjemmel több éven keresztül dolgoztunk a kaszonyi termálfürdőben bárpultosként. Ez idő alatt kedveltem meg a kereskedelmi szférát, valamint anyukám is inspirált e téren, mivel ő már negyven éve kereskedelemmel foglalkozik. Négy évvel ezelőtt a közösségi oldalon indítottam egy csoportot, ahol elkezdtem forgalmazni a különböző ruhákat. Úgy gondoltam, hogy ez jó lehetőség a jövedelmem kiegészítésére, azonban a munkám miatt nem tudtam elegendő időt fordítani erre. Többször gondoltam azt, hogy fel kellene adnom a kereskedelmet, de férjem unszolására mégis foglalkoztam vele. Közös döntésként felhagytunk a termálfürdői munkahelyünkkel, és egy merészet álmodva, nyitottunk egy saját üzletet.

– Hogyan emlékszik az indulásra?

– Kaszonyban élünk, itt béreljük üzlethelyiségünket, ahol a ruhák megvásárolhatóak. Azt kell mondanom, hogy nem volt könnyű az indulás, ugyanis az üzletet teljesen fel kellett újítani úgy a belterét, mint a külsejét. Ez sok időt, energiát és anyagi forrást vett igénybe. Szinte minden munkálatot a férjemmel ketten végeztünk, a festést, a tapétázást, az üzlet berendezését. Rengeteg munkánk van benne, de annál nagyobb büszkeséggel tölt el minket, hogy láthatjuk, megérte.

– Egyszerű volt a névválasztás, vagy sokat gondolkodtak rajta?

– Nem kellett sokat gondolkodnunk rajta, szinte adta magát az ötlet. Engem Klaudiának hívnak, a férjem pedig Zoltán, így KZ Shop lett a boltunk neve.

–Milyen kínálattal várják a vásárlókat?

– A boltban található férfi és női ruházat. Nadrágok, blúzok, pulóverek minden méretben, valamint kiegészítők, gyűrűk, fülbevalók, táskák. Emellett kisebb elektronikai cikkeket is forgalmazunk. Széles kínálattal rendelkezünk, szerettük volna, ha mindenki, aki betér hozzánk, megtalálja a számára megfelelőt. A közösségi oldalon létrehozott csoport máig működik, rendszeresen töltöm fel az új készletről készült fényképeket, így ott is leadhatják rendelésüket a vásárlók. Igény szerint kiszállítjuk a környező falvakba vagy Beregszászba a megrendelt termékeket, valamint szívesen postázzuk is azokat.

– A visszatérő vásárlói kört kialakítani nem könnyű.

– Ez így igaz, ahhoz, hogy legyenek törzsvásárlóink, jó árban és minőséges termékeket kell kínálni. Igyekszem ezt mindig teljesíteni is, valamint sokszor kedveskedünk a megrendelőinknek apróságokkal, ajándékokkal, hogy érezzék, nekünk fontosak ők, bármikor betérhetnek hozzánk. Emellett a megbízhatóság is fontos, hogy tudják, a megrendelt termék időben megérkezik. Úgy gondolom, ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet végezni.

– Mit jelent személy szerint önnek a vállalkozása?

– Nagyon szeretek itt dolgozni, feltölt energiával. Büszkeséggel tölt el, hogy megvalósíthattuk az elképzeléseinket. Emellett pedig megélhetési lehetőség, de az nagyban hozzájárul a pozitív légkör kialakításához, hogy azzal foglalkozunk, amit igazán szeretünk. Természetesen a fejlesztéseket, bővítéseket sem hanyagolhatnák el, hiszen így maradhat fenn egy vállalkozás. Mi is mindig próbálunk újítani, több stílusú ruhát, kiegészítőt bemutatni, igyekszünk nagyobb választékkal szolgálni.

– Milyen terveik vannak a jövőre?

– Idővel szeretnénk megvásárolni az üzlethelyiséget, mivel jelenleg béreljük azt. Így már tényleg saját boltunk lehetne. Emellett szeretnénk bővíteni is magát a helyiséget, valamint a kínálatot is. Reméljük, megvalósíthatjuk elképzeléseinket.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita