MTICsehországban december 23-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött szerdán a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 12-én lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg - írja az MTI.

Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a

koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház többórás éles vita után végül a kormányt kívülről támogató kommunisták (KSCM) javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot december 23-ig hosszabbította meg.

Az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a szükségállapot kormány által kért meghosszabbítását, a kompromisszumos javaslat végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket támogató kommunista képviselők szavazataival lett elfogadva.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke élesen bírálta az ellenzék hozzáállását a járvány kezeléséhez.

"Az egyetlen dolog, amit a kormány javaslatát elutasító képviselők elértek, hogy ennek a testületnek karácsony előtt újra össze kell ülnie, és foglalkoznia kell a kormány újabb kérésével (a szükségállapot meghosszabbítására)" - jelentette ki a szavazás után a szociáldemokrata pártelnök.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most másodízben hosszabbítottak meg.

A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

"Senki közülünk nem óhajtja a szükségállapotot, de jelenleg a járvány megfékezésének ez az egyetlen útja" - hangsúlyozta Andrej Babis kormányfő a képviselőházban.

Csehországban november eleje óta jelentősen javult a járványhelyzet, ami egy hete lehetővé tette több óvintézkedés feloldását. A múlt csütörtöktől bizonyos szabályok mellett újra nyitva vannak az üzletek, a vendéglők, működnek a szolgáltatások és megszűnt az éjszakai kijárási tilalom.

A héten azonban ismét mérsékelten romlott a helyzet, ami aggodalmat váltott ki a cseh politikusok és a társadalom körében is.

Andrej Babis parlamenti beszédében megerősítette, hogy a kormány a jövő héten kíván dönteni arról, milyen körülmények között ünnepelhetik meg a csehek a karácsonyt.

Forrás

MTI