Szervezetünk tisztítása nemcsak a tavaszi időszakban fontos. Ősszel is tarthatunk egy kúrát, hogy immunrendszerünket minél jobban felkészíthessük a hideg, téli időszakra. Ezúttal a gabonákat hívjuk segítségül szervezetünk feltöltéséhez.

Bár a szakértők többsége elsősorban a tavaszi tisztítókúrák fontosságára szokták a figyelmet felhívni, az őszi időszakban sem teszünk rosszat szervezetünkkel, ha tehermentesítjük egy kicsit. Immunrendszerünk egészsége szempontjából emésztőrendszerünk megfelelő működése kiemelkedő fontossággal bír, így tisztítsuk meg a lerakódott salakanyagoktól szervezetünket, hogy a téli hidegben szükséges tápanyagok, vitaminok jobban hasznosulni tudjanak - írja a Házipatika.com.

Gabonák a tisztítókúrában

Tisztítókúra alkalmával a szervezet mély rétegeiben, a sejtek szintjén és a zsírszövetekben lerakódott méreganyagok a felszínre kerülnek. Ilyenkor nagy szükség van a teljes értékű gabonákra, amelyek a bélrendszerből felszívják, és a távozásban segítik a toxinokat. A bél- és emésztőrendszer tisztításához több gabonafajta is szóba jöhet, vegyük végig, melyek lehetnek ezek.

Árpa

Egyik legősibb gabonánk, termesztését már a búza előtt megkezdték. Beltartalmi értékei a búzához hasonlók, csak több esszenciális zsírsav és rost van benne, valamint E-vitamint is tartalmaz. Leginkább csírázott, pelyhesített formában vagy hántolt, metszett árpagyöngyként használjuk. A hosszú ideig áztatott, majd főtt árpa kihűtött leve húgyúti gyulladások tüneteinek enyhítésére is alkalmazhatók. Mivel a máj mellett a vese a másik legfontosabb kiválasztó, illetve méregtelenítő szervünk, a húgyutak tisztítása is fontos a szervezet egészségéhez.

Tönkölybúza

Európa szerte kb. 9000 éve termesztik. Nagyjából 20% fehérjét tartalmaz, azon kívül magas a komplex szénhidrát-, vas-, kálium- és B-vitamintartalma. Rostjai könnyebben oldódnak a vízben, mint a búzáé, ezért könnyebben emészthető. Lisztjéből kiváló kenyér vagy palacsinta süthető. Pelyhesített formában édes és sós fogások kiváló alapanyaga. A legkevésbé savasító gabonák csoportjába tartozik, és mivel a lúgos kémhatás elősegítése a szervezetben a tisztítókúra egyik fontos törekvése, ezért jó szolgálatot tesz a tönkölybúza. Emellett magas fehérje- és összetett szénhidráttartalma erősíti az immunrendszert.

Köles

A köles apró, sárga magjai lúgos pH értékűek, ezt a tulajdonságukat főzés során is megőrzik, könnyen emészthetők, és a szervezetet segítik a lúgosításban. Íze nem tolakodó, kellemesen enyhe, inkább semlegesnek mondható, kitűnően alkalmas mind sós, mind édes ételek készítéséhez. Népszerűsége a kukorica és a rizs elterjedésével csökkent, ám a modern reformtáplálkozásban ismét fontos szerepet tölt be. Nagy előnye, hogy két hónappal az ültetés után már betakarítható. B-vitamonokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban, rézben és mangánban gazdag. A köles könnyű, gluténmentes, nem hizlaló gabona, amely magas növényi fehérjetartalmánál fogva tápláló, a tisztítókúrák ideális alapanyaga.

Hajdina

Az orosz konyha sajátossága, itt vált igazán ismertté. Valójában nem gabona, de gabonaként alkalmazzuk. A hajdina karakteres íze megosztó. Ha főzés előtt megpirítjuk, és utána zöldséggel, fűszerrel keverjük, akkor a tartózkodóbbak is élvezni fogják. Mind a nyolc esszenciális aminosavat, valamint jelentős mennyiségű lizint és linolénsavat tartalmaz. Ez azért fontos, mert amikor a tisztítókúra alatt csökkentjük, vagy teljesen elhagyjuk az állati hús, tejtermék és tojás fogyasztását, de hajdinát eszünk, akkor a magas fehérjetartalma miatt nem kell tartanunk tápanyaghiánytól.

Barna rizs

A rizs a több ezer éves távol-keleti kultúrák alapvető gabonanövénye, de a nyugatot is meghódította. A barna rizs - különösen a kerekszemű - fokozott folyadékfelvételi képessége miatt tökéletesen kombinálható zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve frissen préselt levekkel kiegészített tisztítókúrában. Remekül segíti a méreganyagok távozását a szervezetből.