A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb, és egyben az idei évzáró világranglistáján a magyar labdarúgó-válogatott az 52. helyen áll, míg az Eb-pótselejtezős ellenfele, Bulgária az 59. a rangsorban.

Amennyiben a nemzeti csapatnak sikerül idegenben legyőznie Bulgáriát, úgy a 37. helyen álló Románia, vagy a 39. helyezett Izland lehet a következő ellenfele a részben hazai rendezésű kontinensbajnokságra való kijutásért.

A már biztos Eb-résztvevő Ukrajna a 24. helyen áll a FIFA-rangsorban, amelyet továbbra is Belgium vezet Franciaország és Brazília előtt.

***

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) döntése alapján a jövő év márciusában sorra kerülő három olimpiai selejtező-torna egyik helyszíne Győr lesz, így a magyar válogatott hazai környezetben harcolhatja ki a tokiói részvételt vetélytársaival szemben.

A 2020. március 20–22. között sorra kerülő tornán a magyar válogatott ellenfele a vb-bronzérmes Oroszország, a vb. 6. Szerbia, valamint Kína lesz majd. A körmérkőzések után az első két helyen végző együttes szerez jogot az olimpián való részvételre.

***

Felemás szájízzel zárhatja a 2019-es esztendőt az Ungvári Kárpáti női kézilabda-csapata.

Viktor Csernov együttese az élvonalbeli bajnokság hétvégi fordulójában a Dnyiprjanka Herszont látta vendégül, és bár az első találkozót a házigazdák nyerték 33-28-ra, a másnapi visszavágón már a herszoniak bizonyultak jobbnak 26-22-re.

A listavezető és címvédő Halicsanka Lviv az egyik legnagyobb riválisának számító Real Mikolajiv otthonából hozta el magabiztosan a négy bajnoki pontot (28-22, 26-17), míg az eddig pont nélkül sereghajtó Szpartak Kijev megszerezte első pontjait, miután előbb 31-31-re végzett a városi rivális Kijevi Sportiskola ellen, majd 28-25-re nyert ellenfelével szemben.

A bajnoki tabellát a Halicsanka Lviv vezeti 26 ponttal a 21 pontos Kárpáti, a 19 pontos Real és 18 ponttal negyedik Dnyiprjanka előtt.

A többiekhez képest a lembergi alakulat két mérkőzéssel kevesebbet játszott.

***

A labdarúgók piaci értékét leginkább hitelesen megbecsülő hírportál, a Transfermarkt adatai szerint jelenleg a Ferencváros ukrán játékosa, Igor Haratin számít a legértékesebb kárpátaljai labdarúgónak. A munkácsi származású Haratin értékét másfél millió euróra becsülik. A második helyen az idén az ukrán ifjúsági válogatottal világbajnoki címet szerző Szerhij Buleca áll 600 ezer euróval. A jelenleg az SZK Dnyipróban futballozó csatár játékjogával a Dinamo Kijev rendelkezik.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Debrecen 19 éves középpályása, Kusnyir Erik áll, akinek a piaci értékét 400 ezer euróra becsülik.

***

A BL-győztes Liverpool nyerte a 2019-es klubvilágbajnokság döntőjét, miután hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a Libertadores-kupa győztes brazil Flamengo csapatát.