2020. 11. 18. – 14:15 | Ukrajna |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet


Hirdetés

Ukrajnában bevezették a hétvégi karantént. A szakértők szerint azonban ez nem ad olyan hatást, amely elkerülhetné az ország teljes zárolását.

A gyermekkori fertőző betegségek és a gyermeki immunológia docense, Fedir Lapij azt jósolja, hogy növekedni fog a napi új koronavírus-fertőzési esetek száma, és elkerülhetetlen a szigorú karantén bevezetése – derül ki az RBC Ukraina “Hétvégi karantén: mit csinál a kormány a hétvégi karanténnal” című anyagából.

“Ha megnézzük a tüntetők viselkedését: a tömegben a legtöbb ember nem visel maszkot, vagy nem takarják el orrukat, vagy állukon hordják a védőmaszkot.

Sok kis- és középvállalkozás foglalkozik látogatóinak és vásárlóinak biztonságával. De sokan vannak, aki ezt elhanyagolják és egyáltalán tagadják a COVID-19 létezését" - mondta Lapij.

Volodimir Kurpita, a fertőző betegségek orvosa úgy véli, hogy a hétvégi karantén hatékonysága nem bizonyított.

“Nem szeretném megijeszteni az ukránokat. De a legvalószínűbb forgatókönyv a járványhelyzet súlyosbodása és ennek eredményeként a szigorú karantén bevezetésének szükségessége két vagy három hét múlva” - mondta.

Szerinte Csehország és Belgium példája a szigorú karantén eredményét mutatja - két-három hét múlva csökken az új fertőzések száma.

Pavlo Kovtonyuk, a Kijevi Közgazdaságtudományi Kar Egészségügyi Központjának vezetője és az Egészségügyi Minisztérium volt helyettes vezetője úgy véli, hogy az esetleges részleges korlátozások nem lesznek hatékonyak a járvány megfékezésében.

Kovtonyuk szerint Romániában, ahol a hatóságok kompromisszumot kötöttek a karantént illetően, a fertőzés növekedése csak gyorsul.


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 47. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!